22/01/2016 Eerste presentatie van project Tanis Benimle

22/01/2016 Eerste presentatie van project Tanis Benimle

Vandaag was de eerste presentatie van het project Tanis benimle/Leer mij kennen. Deze werd gegeven bij de Twentse Jongerenvereniging Davet. Davet is een zelforganisatie aan de Veilingstraat 3 7545 LZ te Enschede. Het was een bijzondere ervaring om dit te doen.

De lat lag hoog. Ik wist niet wat mij te wachten stond. Toen ik aankwam bij het jongerencentrum was het 19.00 uur de presentatie zou om 19.30 uur beginnen ik zag dat er 5 a 6 mensen zaten. Het gingen heel veel gedachten door mijn hooft. De twijfels en de zelfstigma kwam weer om de hoek kijken. Waar ben ik aan begonnen. Heb ik iets niet goed gedaan. Wat als er niet meer mensen komen. Had ik toch meer flyers moeten maken en uitdelen .Wat zullen hun van mij denken. Ik betrapte mijzelf dat ik mij weer naar beneden aan het halen was. Het zelfstigma zit diep behoorlijk diep die verstopt zich en komt af en toe weer om de hoek kijken. Maar deze keer niet; ik heb hem betrapt!!
Om 19.40 uur waren er +- 20 mensen toen ben ik begonnen met de presentatie. Deze heb ik met overleg in het Turks gegeven. Ik had ook hier de mensen gevraagd om de Turk/Nederlandse labels (zelfstigma’s) op mij te plakken. Ik zag aan de mensen dat zij het heel spannend vonden om dit te doen en naar mij te luisteren. Een man zij zelf ‘het lijkt wel of ik een spannende film kijk”. Hij vroeg mij iets maar krijg van anderen te horen laat hem even vertellen ik ben benieuwd hoe het verder gaat je kan hem straks vragen. Ik moest hierom lachen. Toen ik de binnenkant van de jas liet zien zag ik een glimlach en opluchting in hun gezichten. Ik krijg een groot applaus. De mensen kwamen mij de hand schudden en zijden dat zij respect voor mij hebben . Er was ook herkenning van de vooroordelen, stigma’s en onmacht. Naar de presentatie hebben wij gezamenlijk thee gedronken en cigkofte gegeten en nog nagepraat. Ik ben gevraagd of ik over dit onderwerp samen met de bezoekers van het jongerencentrum een theater voorstelling wil geven en of ik ook vaker daar langs wil komen.
Al met al een zeer geslaagde dag! Ik ben blij dat ik de drempel heb overwonnen om de deze stap te nemen.”

Reageren is niet mogelijk.