11/4/2018 Presentatie Sociaal Werk MBO – Landstede Zwolle

11/4/2018 Presentatie Sociaal Werk MBO – Landstede Zwolle

Op 11 april heb ik  met de Stigmajas en Tabu de roze olifant een gastles verzorgd voor een groep studenten van de opleiding Sociaal Werk Landstede MBO in Zwolle.

Mooi hoe actief de studenten met de presentatie hebben meegedaan. Er was zelf een student die het lef had om de Stigmajas zelf aan te trekken om te ervaren hoe het is om gestigmatiseerd te worden met al die labels waarmee een verslaafde te maken kan krijgen/krijgt tijdens zijn verslavingsperiode en erna. Ook heel waardevol dat sommige studenten hun eigen taboes met de aanwezigen durfden te delen.

Enkele reacties uit de reflectieverslagen van de studenten:

“Ik had best wel een paar vooroordelen bijvoorbeeld dat ze niet willen stoppen of dat ze niet zoveel kunnen. Dat heb ik nu niet meer. Ik denk dat ik dat kan meenemen.”

“Wat mij heel erg aansprak was dat je verslaafden niet moet bestempelen met kenmerken die er helemaal niet zijn of dat wij deze mensen gaan beoordelen op wie zij zijn en wat ze kunnen en niet kunnen. Dat vind ik heel belangrijk en dat zouden we niet alleen bij mensen met een verslaving doen maar eigenlijk bij iedereen.”

“Ik vind het altijd wel heftig om zo’n verhaal te horen maar vond het interessant om te horen.”

“Ik vond het interessant om Ahmet zijn verhaal te horen, het was voor mij de eerste keer dat ik het perspectief van een verslaafde hoorde. Ook heb ik geleerd dat het belangrijk is om taboes te doorbreken en dingen bespreekbaar te maken.”

“Ik kan dit gebruiken in de beroepspraktijk dat het belangrijk is om mensen niet te oordelen en open te stellen voor iedereen”.

Reageren is niet mogelijk.