8 mei 2018 voorlichting thuiszorgorganisatie Arnhem voor Turkse vrouwen

8 mei 2018 voorlichting thuiszorgorganisatie Arnhem voor Turkse vrouwen

Samen met Thuiszorgorganisatie All Day Maatschappelijke Ondersteuning is er een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd op locatie in de wijk Presikhaaf in Arnhem. In hun dagelijkse werk in de wijk komen zij regelmatig vragen van mensen tegen die een naaste hebben met verslavingsproblematiek en die hen graag op een goede manier willen helpen maar niet weten hoe ze dit moeten doen. Dit was voor mij heel herkenbaar.

Daarom is er afgelopen dinsdag 8 mei een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd waar zo’n 20 Turkse vrouwen naartoe zijn gekomen. Enkele vrouwen deelden hun eigen ervaringen over hun naasten met een verslavingsprobleem. Dit ging over drugs, alcohol en tabak.

Ik heb mij voorgesteld aan de hand van mijn eigen ervaringen en heb gedeeld wat mij persoonlijk geholpen heeft om van de verslaving af te komen. En welke belangrijke rol naasten hierin gespeeld hebben. Daarnaast heb ik aangegeven welke taboes en dilemma’s ik hierin zelf ben tegenkomen. Dilemma’s  die te maken hebben met de religie, schaamte, schuldgevoel, cultuur en openheid.

Tabu de roze olifant die mee was, viel heel erg op en er kwamen steeds vragen over wat dat betekent. Hij was een roze draad tijdens de bijeenkomst. Ook was hij een ijsbreker om taboes bespreekbaar te maken omdat hij immers staat voor datgene wat niet wordt besproken, wat iedereen ziet en wat heel herkenbaar is. Ik vroeg: “Wat maakt dat men het taboe verslaving niet bespreekbaar maakt in de Turkse cultuur. En daar kwamen antwoorden uit als: “Ayip”, onvolkomen, niet goed, maar ook “Cekiniyorlar” ze zijn bang, of “Gurur” trots of we willen het niet accepteren dat ons dit overkomt. Het mag er niet zijn.

Dit alles geeft aanleiding tot een vervolg.

 

 

 

 

 

Reageren is niet mogelijk.