21/6/2018 presentatie met Tabu de roze olifant en de Stigmajas bij Medicore – Utrecht

21/6/2018 presentatie met Tabu de roze olifant en de Stigmajas bij Medicore – Utrecht

Op 21 juni heb ik een presentatie gegeven bij Medicore, sponsor van de Socialrun. Dit is wat ze er zelf over schrijven:

Afgelopen donderdag vertelde Ahmet Türkmen zijn indrukwekkende levensverhaal bij Medicore in het kader van de Socialrun. Ahmet had hiervoor Tabu de roze olifant en zijn stigmajas bij zich. Tabu de roze olifant is een van de projecten die subsidie hebben ontvangen van de Socialrun.

“Een kwetsbaar en krachtig verhaal, bedankt Ahmet!”

Ahmet begon zijn verhaal door ons te vragen wat ‘taboe’ voor ons betekent en waarom. Taboes spreken we niet over, ook al zien we het wel. Net als de olifant Tabu. Je kunt niet om de grote roze olifant heen. Zelfs als je je ogen dicht doet, weet je nog dat Tabu er is, je hoort dat er continu lucht in de olifant wordt geblazen.

Daarna kregen we van hem kaartjes met verschillende een vooroordelen over verslaafden welke we hardop voor moesten lezen voordat we het kaartje op zijn stigmajas plakten. Nadat zijn jas door ons was volgeplakt met vooroordelen vertelde Ahmet zijn persoonlijke verhaal aan ons. Hij vertelde ons over zijn jeugd, hoe hij verslaafd raakte, hoe moeilijk het was om hierover te praten (taboe) en hoe moeilijk het voor hem was om professionele hulp te zoeken om van zijn verslaving af te komen. Ahmet gaf aan dat ook hij vooroordelen had over verslaafden en de personen die behandeld werden voor hen verslaving. Tijdens zijn verhaal kwam duidelijk naar voren welke invloed stigmatisering heeft, maar ook wat je met openheid en een persoonlijk gesprek kan bereiken.

Aan het overdonderende applaus bleek dat het levensverhaal van Ahmet veel indruk heeft gehad op de medewerkers van Medicore. Ook na afloop kregen wij nog veel positieve reacties.

“Het verhaal van Ahmet heeft diepe indruk op mij gemaakt. We moeten minder snel oordelen over mensen. Ook ik merkte dat ik meteen mijn oordeel klaar had toen Ahmet zijn grote roze olifant aan het opblazen was. Ahmet heeft maar weer eens duidelijk gemaakt dat je eerst iemands verhaal moet kennen voordat je een mening vormt over een persoon.”

Dank je wel Ahmet voor je openheid en inspirerende verhaal.

Reageren is niet mogelijk.