Mijn boek Taboe is uit!

Mijn boek Taboe is uit!

Vol trots presenteer ik mijn boek Taboe [Tabu] geschreven door Linda de Waart over mijn verslavingsverleden en waarom verslaving taboe is in de Turkse gemeenschap. Dat er een boek over mijn leven zou komen, had ik nooit gedacht, maar het is er nu toch echt! Met dank aan Uitgeverij Lucht, Stichting Socialrun, Stichting Samen Sterk zonder Stigma en Lef Magazine. 

Afgelopen vrijdag 21 september kreeg ik de kans om het eerste exemplaar van het boek te overhandigen aan nationale held Maarten van der Weijden die kort daarvoor een inspirerend verhaal hield over het herstel van kanker, zijn Olympische gouden medaille in 2008 en recent zijn dappere poging om de Elfstedentocht te zwemmen. We delen hetzelfde motto: durf te dromen en durf te doen ook al weet je niet of je het gaat halen. Deze droom – een boek uitbrengen – heb ik gehaald en ik hoop veel mensen te mogen inspireren met mijn verhaal, in het bijzonder ook in de Turkse gemeenschap waar verslaving een nog groter taboe is.

De officiële lancering vond afgelopen zaterdag plaats in Breda, tijdens de Dag van Herstel, samen met de schrijver Linda.

Hieronder het persbericht dat over het boek is verstuurd:

TABOE [TABU]

Het verhaal van verslaafde in herstel Ahmet Türkmen over waarom verslaving taboe is binnen de Turkse gemeenschap

Ieder mens met een verslaving krijgt te maken met schaamte, schuld en taboe. De negatieve vooroordelen over verslaving zijn en blijven hardnekkig. In bepaalde culturen zoals de Turkse en Marokkaanse, is dat stigma nog sterker. Dit stigma is alles verterend en niet bevorderlijk voor iemands herstel. Precies dit ervoer de in Nederland wonende Ahmet Türkmen tijdens zijn worsteling met o.a. zijn heroïneverslaving. Om dit taboe te doorbreken verschijnt zijn verhaal nu in boekvorm: Taboe.

Verslaving is je eigen schuld

Jarenlang houdt verslaving Ahmet Türkmen in zijn greep. Tot Ahmet letterlijk alleen op straat staat; zijn enige bezittingen in twee vuilniszakken. Zijn gevecht tegen de verslaving lijkt uitzichtloos. De ondoordachte, snelle, misplaatste opmerkingen van mensen die niet weten wat het is om verslaafd te zijn, maakte het nog pijnlijker. Daarbij merkt hij dat de mensen die het wel goed met hem voor hebben, vaak een vertekend beeld hebben van een verslaving. Al die vooroordelen komen voort uit het stigma dat in de samenleving heerst: mensen die verslaafd zijn, zijn zwak, het is hun eigen schuld, ze zijn egoïstisch, noem maar op.

(Zelf)stigma

Ondanks alles weet Ahmet zich aan zijn verslaving te ontworstelen. Hij laat zich opnemen in een verslavingskliniek, wordt eindelijk écht helemaal clean, mag zijn kinderen weer zien, lost zijn schulden af en vindt een nieuwe liefde. Zijn leven is weer van hem. Toch blijft het (zelf)stigma overheersen.

Dit boek, geschreven door Linda de Waart, is bedoeld om een lans breken binnen de Turks/Marokkaanse gemeenschap en alle culturen daarbuiten voor meer duidelijkheid en openheid over taboe-onderwerpen zoals verslaving. Ahmet wil zijn verhaal vertellen om te laten zien wat (zelf)stigma met een mens doet.

Breder perspectief

Ahmets boodschap wordt kracht bijgezet door de verhalen en ervaringen van andere Turkse mensen, hulpverleners en deskundigen. De theorie achter verslaving komt ook aan bod en de lezer kan bovendien zelf testen wat hij werkelijk van verslaving weet.

Taboe [Tabu] | Linda de Waart | Uitgeverij Lucht | ISBN 978 94 92798 21 3 | Prijs € 20,00 te bestellen bij Uitgeverij Lucht 

 

Ahmet Türkmen heeft jarenlange ervaring als ervaringsdeskundige in de verslavingszorg en werkt tegenwoordig als medewerker herstelondersteuning in de GGZ. Ook richt hij na zijn herstel het bedrijf Herstelkompas op en reist met zijn roze olifant Tabu en de Stigmajas door Nederland om de schaamte en het taboe rondom psychische problematiek en verslaving te doorbreken. Dit boek is zijn nieuwe en krachtige wapen in die strijd.

Linda de Waart is tekstschrijver, journalist en redacteur van Lef Magazine, het magazine voor verslaafden in herstel en hun naasten. Ze schreef dit boek samen met Ahmet Türkmen om een belangrijke boodschap te verspreiden:verslaving is een ziekte en niet iets om je voor te schamen.

 Eerste exemplaar

Met dit boek Taboe willen zij bijdragen aan een reëel beeld over verslaving in de Turks/Marokkaanse gemeenschap en daarbuiten. Ook voor hulpverleners in de GGZ en verslavingszorg is dit boek een eyeopener. Het boek werd op 22 september gelanceerd, tijdens De dag van Herstel in de Grote Kerk in Breda. Een dag eerder overhandigde Ahmet het boek aan nationale held Maarten van der Weijden.


Voor een interview met de auteur(s), een recensie-exemplaar, win-actie of publicatie neem gerust contact op met:

Kip & Ei Communicatie | Anouschka Peterink | 06-52391423 | anouschka@kip-ei.nl 

Reageren is niet mogelijk.